|

Tudi v zahtevnih časih lahko najdete svojo priložnost

Tudi v zahtevnih časih lahko najdete svojo priložnost

 
Ste se kdaj spraševali, kako so naši predniki preživeli vojne, bolezni, stradanje in vsesplošno pomanjkanje? Zakaj niso preprosto odnehali in obupali? Poleg preživetvenega nagona se v takih časih v človeku prebudi še nekaj drugega.

Bolj kot razne institucije, zakoni, zapisane besede tolažbe in podobno nam v najzahtevnejših časih pomaga pretrpeti bolečino prav posebna inteligenca, ki presega človeški um in intelektualno razpredanje ter nam je vsem naravno dana. Daje nam lahko občutek notranjega glasu, intuicije, vedenja brez znanja, starodavne modrosti. Občutek, da bo vse v redu in da lahko zaupamo. Gotovo ste jo že začutili v sebi, največkrat takrat, ko se vam je vse zdelo brezizhodno, vaše življenje pa brez smisla.

Prihodnost Zemlje je nejasna, zato mora vsak posameznik resnično premisliti o smislu svojega življenja, saj prav vsak v sebi nosi skrite potenciale, s katerimi lahko pripomore k boljšemu jutri. Če želite tudi sami dejavno prispevati k svojemu osebnemu razvoju in napredku okolja, kjer živite, potem lahko trenutno krizo preoblikujete v priložnost.

1. Resnica

Dovolite si sprejeti dejstvo, da se v vas skriva velik potencial in da ima vaše življenje globlji smisel. Ob tem pa je treba vedeti, da razkritje vašega pravega bistva, korak k vaši pristnosti, pomeni tudi prevzemanje odgovornosti za svoje delo, kar pa je v kulturi nošenja družbenih mask izjemno zahtevna naloga ter zahteva veliko poguma in močno voljo.

PRILOŽNOST: Vse več je ljudi, ki si želijo zaživeti pristno in delovati v skladu s svojimi potenciali.

NEVARNOST: Ne razkrivajte svoje resnice vsakomur, ampak le tistim, ki jim res zaupate. Odziv drugih na vašo resnico je namreč izjemno pomemben za vaše nadaljnje korake do pristnega življenja.

2. Stik

Dovolite si priznati, da hrepenite po povezanosti s svojim najglobljim delom sebe. Tu si lahko pomagate z meditacijo. Ni treba, da meditirate še pred sončnim vzhodom ure in ure ter izvajate zapletene tehnike. Preprosto si vzemite vsak dan nekaj minut zase, zaprite oči in v tišini dihajte. Pomembno je, da stik dovolite in v proces ne vpletate intelektualne navlake. Intelekt je le orodje uma, katerega primarni funkciji sta ločevanje in selekcija.

PRILOŽNOST: Reden stik s seboj vam bo omogočil, da boste umirjeni in osredotočeni. Odnosi z okolico bodo bolj sproščeni, neobremenilni in bolj preprosti.

NEVARNOST: Je ni.

3. Nihalo

Buda je dejal, da je srednja pot prava pot. Je pot zmernosti in modrosti, ki nam prinese mir. Osredotočite se torej ne na levo ne na desno, ampak v sredino. V ravnovesje. Ni treba meditirati 20 ur na dan, prav tako ni treba povsem opustiti ali zavreči meditacije. Izberite srednjo pot. Meditirajte nekaj minut na dan, vendar takrat kakovostno.

PRILOŽNOST: Ko izberemo srednjo pot, izberemo zmernost, kar posledično vpliva na naša čutila, njihova aktivnost pa na stopnjo našega stresa.

NEVARNOST: Ego se lahko zmerni poti upre, saj mu bo dolgočasna. Nenadoma ne bo več impulzov, ne bo več drame, ne bo več hrane za dele naših možganov, ki se odzivajo na ekstreme. Potrebno bo veliko vztrajnosti, da ostanete na zmerni poti.

4. Brez pričakovanj

Perfekcionizem je velika zver. Pripravi nas do tega, da življenje živimo kot marioneta. Nadzorujemo malenkosti, saj nismo sposobni pogledati globlje vase. Poskusite se sprostiti in opustiti nadzor nad seboj in drugimi, saj boste s tem sprostili ujeto energijo za ustvarjanje iz svojega pravega izvora.

PRILOŽNOST: Sprostitev ogromno energije, boljši odnosi, večje zaupanje vase in večja samozavest.

NEVARNOST: Bodite pozorni na svoj ego, saj lahko pobesni. Njegova primarna vloga je namreč nadzor in vzdrževanje trenutnega stanja. Pazite, da se zaradi opustitve perfekcionizma vaš ego ne bo usmeril v kakšno drugo zver, kot so alkohol, obsedenost z zasloni, ekstremni športi in podobno.

5. Zagrabite priložnost

Zdaj ni čas za postopanje in čakanje. V času velikih svetovnih družbenih preobrazb nas priložnosti obiščejo po najrazličnejših poteh. Bodite pozorni in skrbno pretehtajte, kje se lahko skriva priložnost za vaš osebni in poklicni razvoj. Podarite si čas zase, dovolite si razviti potencial in postanite svoj resnični prijatelj.

PRILOŽNOST: Samo en korak vam lahko odpre nešteto novih možnosti za ustvarjanje v skladu z vašimi pravimi potenciali.

NEVARNOST: Ne poskusite izsiliti situacije, naj priložnosti same pridejo k vam.

 
 
*Katja Ujčič je strokovnjakinja na področju terapije za nadarjene, ekspresivne art terapije in joga terapije, MBA. www.katjaujcic.com[email protected]

 

Podobne Objave