Članek v reviji Sensa: Rožljanje višje inteligence

V družbi se nenehno poudarja, kako pomembne so kreativne ideje in inovacije za razvoj človeštva, hkrati pa se ob besedi genij, večina ljudi zdrzne? Kot da nočejo imeti nič s svetom genijev, ki so generatorji napredka, saj so povečini čudni in eksentrični. Oscar Wilde, irski pisatelj in poet, je dejal: Ljudje so res strpni drug do drugega. Odpustijo vse, razen tega, da si genij. Biti nadarjen, potrjen ali še ne odkrit, je v današnjem času težko. Pravzaprav se včasih na začetku poti odkrivanja in sprejemanja nadarjenosti zdi, da bi bilo bolje svojo nadarjenost ohraniti skrito pred nerazumevanjem in neodobravanjem drugih. Veliko nadarjenih namreč zaradi strahu pred izločitvijo, pred biti drugačen in čuden, nezaželen ali celo zavržen, raje izbere pot zanikanja, samo-sabotaže in prilaganja povprečnosti. Ustavijo se v močvari povprečja in poskušajo ugoditi tistim, ki jih pravzaprav niso zmožni razumeti. Med nami je veliko prikritih genijev, ki pa so svoje darove potlačili tako globoko, da se jih niti sami več ne zavedajo. Za boljšo prihodnost nas vseh je nujno nadarjenost in genialnost redefinirati in vzpostaviti sistem, kjer bodo nadarjeni dobili prostor in podporo za svoj razvoj. Le tako bomo lahko kot družba, kot človeštvo lahko resnično stopili na pot napredka, ki si ga trenutno niti še ne zmoremo predstavljati.

Skorajda vsak nadarjeni otrok ali odrasel, ki sem ga pri svojem delu srečala, je na moje vprašanje, ali je nadarjen, odgovoril: »Jaz pa že ne. Jaz sem čisto normalen in povprečen, hkrati pa tudi zagovarjam, da smo vsi enaki.« »Seveda,« odvrnem in vseeno nadaljujem: »Ti si pa vseeno preskočil razrede osnovne šole in si mednarodni šahovski prvak.« »Ja, ampak to ni nič posebnega,« dopoveduje. Razumem in občutim stisko, ki ne dovoli, da se nadarjenost razkrije v celoti, sprejeme in postane mogoče celo del našega opolnomočenja. Georg Brandes, danski učenjak, je dejal, da nadarjeni potrebujejo pogum. Jaz dodajam, da potrebujejo tudi razumevanje in podporo.

Genius

V starem rimskem imperiju je beseda genij (genius) pomenila duhovno vodstvo vsakega posameznika, ki je človeka usmerjal k njegovemu pravemu poslanstvu. Geniusa vsakega človeka so spoštovali in mu celo prirejali rojstne dneve. Podobno so duhovni svet dojemali tudi antični Grki. Starodavna ljudstva so že ob rojstvu otroka prepoznala in sprejela njegovo nadarjenost ter mu jo pomagala razvijati. Skupnost je bila namreč odvisna od zgodnjega prepoznavanja in razvoja nadarjenosti vsakega posameznika. Od tega pa je bil tudi odvisen posameznik, saj je brez prepoznavanja svoje prave narave, ostal zmeden in brez pravega smisla življenja. Duša je namreč prišla na svet z namenom in genius je tisti, ki ji kot krmar pomaga ta namen doseči.

Nadarjen je prav vsak. Nadarjenost ni samo ali zgolj visok inteligenčni količnik. Znanost pravi, da so možgani bioračunalnik, ki procesira prejete informacije s pomočjo nevronov, ki so med seboj povezani na neskončno zapletene načine. Nevroznanstveniki zaključujejo, da so možgani nadarjenih kompleksnejši, zato oseba lažje razume zapletene vzorce, ideje in situacije, saj je prenos me nevroni hitrejši in bolj intenziven. Vendar je organ med ušesi samo del nadarjenosti, ki predstavlja biološko komponento. Nadarjenost združuje več dimenzij: od podedovanih talentov, ki lahko segajo več generacij nazaj, potencialov našega notranjega duha, geniusa, načina izražanja, različnih področjih inteligence, našega značaja, notranje iskrice, ki nas vleče v vedno nova in nova raziskovanja ter do najpomembnejše volje, iz katere črpamo vztrajnost in pogum.

Kakšen pa je notranji svet nadarjenih?

Nadarjeni so nenasitno radovedni in vso strast usmerjajo tja, kjer se lahko njihovo raziskovanje enkrat konča. Dejstvo pa je, da se ne zaključi nikoli. So nepopustljivi pri iskanju resnice. Manipulacija in laži so zanje kot strup. So lačni novosti in vznemirjenosti pri iskanju resnice. Nadarjeni so sposobni vse elemente svoje nadarjenosti, vse dostopne informacije, ki jih zaznavajo v trenutku z lahkoto sestaviti v kompleksno celoto. To je zanje igra. So zahtevni. Povezujejo nitke informacij v kompleksne mentalne ali čustvene svetove, iz katerih se rodijo novosti, izumi, inovacije, kreacije. Želijo, hrepenijo, da te svetove na enak način doživlja tudi njihova okolica. Ampak to se skorajda nikoli ne zgodi. Njihov miselni tok večinoma deluje po edinstvenem sistemu vzorcev, prepletanj, fuzij, pretokov in kvantnih skokov. Nadarjene osebe so povečini tudi zelo intuitivne, vendar se tega ne zavedajo. Zanje je značilna močna volja po izražanju svoje samostojne narave. Zaradi asinhronega razvoja v otroštvu se njihov primanjkljaj najpogosteje pokaže na čustvenem področju, zato so izjemno čustveni in imajo veliko težav v odnosih. Četudi se trudijo, včasih zgleda, kot da ne poznajo osnov čustvene abecede. Nekateri tudi čutijo oz. slišijo notranji klic poslanstva, po večini pa ne vedo, kaj to je in kako naj ga izrazijo in realizirajo.

Ko je človek prebujen v svojo pravo naravo, se združi s svojo višjo inteligenco, prepozna svojo nadarjenost in poslanstvo ter se lahko naravno poveže tudi z večjim konceptom obstoja, svetom, univerzumom. Na ta način kot je to opisal Nikola Tesla moji možgani so le sprejemniki, v vesolju je jedro, iz katerega pridobivamo znanje, moč in navdih.

Kazimierz Dabrowski, poljski psihiater in psiholog, ki se je ukvarjal z inteligentnimi in umetniško nadarjenimi otroci je razvil pet področji t.i. intenzivnega zaznavanja, doživljanja, percepiranja sveta, kar pomeni, da oseba zaznava informacije, dražljaje na določenih področjih bolj intenzivno, kot je to normalno,. Življenje nadarjenih oseb je zato bolj globlje, bolj živo, pa tudi bolj natančno in precizno. Izkušnje so bolj kompleksne in bolj bogate, hkrati pa tudi lahko preveč intenzivne in obremenjujoče. Zaradi asinhronega razvoja ima nadarjenost vedno dve plati. Prijetno in manj prijetno. Pri intelektualni nadarjenosti dobra stran predstavlja neskončno radovednost, koncentracijo, fokus, iskanje resnice, hitro razumevanje zahtevnih vsebin, raziskovanje, oblikovanje novih konceptov in vsebin, razmišljanja o morali in etiki. Druga, senčna stran pa se lahko kaže kot preobremenjenost z logiko, razmišljanje o samem razmišljanju, nezmožnost čustvenih povezav, fizična rigidnost. Če poznate serijo Veliki pokovci, potem v tem opisu zlahka prepoznate  intelektualnega genija Sheldona Cooperja. Nadalje Dabrowski govori še o emotivnem, imaginarnem, senzornem in psihomotoričnem prekomernem zaznavanju sveta, ki prinašajo lahko izjemne uvide in presežke, kot tudi globoka brezna obupa in izgubljenosti. V nadaljevanju je v teoriji o nadarjenosti opisano tudi duhovno intenzivno zaznavanje sveta in univerzuma, kjer so značilne spontane meditacije, izjemna intuicija, spiritualne izkušnje, dojemanje sveta kot eno celoto, občutenje vseobsegajoče vibrirajoče energije, povezanost z naravo, ljudmi in vsem okoli sebe, modrost, sočutje in milin, ki pa lahko, če ni pravilno usmerjeno pripelje do nepovezanosti z realnim življenjem, neodgovornosti, bega pred obveznostmi in odraščanjem.

Nadarjenost torej ni le nekakšen gumb v naših možganih, ki jih sedaj lahko najdemo na naših smart mobilnih aparatih, ampak je kompleksno doživljanje intenzivnosti zaznav okolice, sveta, prepletanje nešteto različnih dimenzij in svetov, kreativnega pretoka, hkrati pa preobčutljivost, preobremenjenost, kreativne blokade, čustvene travme in čustveno rigidnost, alienacijo, nerazumljenost, osamljenost in energetsko izčrpanost, zato je skrb za vse, ki se počutijo drugačni, hkrati pa v sebi čutijo, da se nekaj v njih prebuja in se želi izraziti, nujna. Tako notranji konflikt, depresija, anksioznost, občutki nesreče, neuspeha, popolne zgube in celo psihični zlom so lahko znaki začetka notranje transformacije do boljšega poznavanja in sprejemanja sebe, prebujanje nadarjenosti ter povezovanja z višjo inteligenco.

Delo z nadarjenimi je izredno izpopolnjujoče, a hkrati zahteva tudi poseben pristop. Kot strokovnjakinja pa področju terapije za nadarjene že vrsto let na holističen način pomagam vsem, ki želijo stopiti na pot svojega poslanstva in aktivirati svojo nadarjenost. Za prepoznavanje in razvoj nadarjenost je nujno potrebno varno okolje brez obsojanj, kjer so dovoljene vse norosti, kreativne eksplozije in ekspresije osebnosti, kjer lahko spoznavate samega sebe, vašo nadarjenost, vašo moč in šibkost na način, ki vas bo opolnomočil. Naučite se transformirati vašo preobčutljivost v nove ideje, kreacije, izume, izkoristiti vašo intenzivnost za realizacijo nadarjenosti, uporabljati notranjo naravno inteligenco v vsakdanjem življenju, tudi v odnosih, ter s tem osmisliti življenje, ki bo temeljilo na pristnih vrednotah. Hkrati pa je cilj odkrivanja sebe in svoje nadarjenosti to, da končno lahko dobite priložnost raziskovanja vašega notranjega sveta, povezovanja novih in drugačnih multidimenzij, odprave blokad, se dobro počutiti v koži nadarjenega, širiti in poglabljati vašo inteligenco ter kreativnost, se povezati tudi z drugimi nadarjenimi ter tako izkusiti širši podporni sistem sebi podobnih.

V mojem programu Nadarjeni+ se srečujemo individualno dvakrat mesečno uro in pol, kjer s pomočjo starodavnih pristopov in moderne znanosti na nežen, a učinkoviti način spodbudimo potenciale v rasti in razvoju. Ne bo vam potrebno spreminjati vašega življenja, stopili pa boste v stik z vašo višjo inteligenco, vašim geniusom, ki vam bo razodel vaš smisel življenja. Nadarjenost pa tudi spodbujamo na on-line programu Kako vklopiti višjo inteligenco? , s katerim začnemo v septembru 2021. Vpis v program že poteka.

Ali tudi vi čutite, da se v vas skriva globlja resnica in da obstaja nekaj močnejšega, bolj inteligentnejšega od vsakdanjega monotonega življenja? Zdaj je čas, da se poglobite vase, stopite na pot vaše nadarjenosti, ki vam je bila dana že ob rojstvu, prispevate k skupnosti in zaživite polno življenje.

Članek je bil objavljen v Reviji Sensa, avgust/september 2021

*Katja Ujčič je strokovnjakinja na področju terapije za nadarjene, ekspresivne art terapije in joga terapije, MBA. www.katjaujcic.com[email protected]

Podobne Objave