|

Prvi koraki k ravnovesju

Ravnovesje, ki velja vsepovsod, kjer je kreacija, kjer je življenje, je ravnovesje med dajanjem in prejemanjem. Med rojstvom in smrtjo. Med vzponi in padci. Le tako se ustvarja harmonija.

Podobno se tudi dogaja znotraj nas samih. Če v svojem srcu ne nosimo kvalitet dajanja in prejemanja ali so le-te v neravnovseju, torej dajemo ali prejemamo preveč ali premalo, se ustvari krč, primanjkljaj, ki vpliva na našo energijo, na naše podzavestne vzorce, na celotno naše življenje. Če imate občutek, da v življenju preveč dajete in premalo prejmete, ste zagotovo v neravnovesju.

To se velikokrat izraža v pretirani samokritiki, kot npr. ni všeč vaše telo, da vedno najdete in poudarjate vaše napake, da delate preveč, se brez substanc ne znate sprositi in uživati v družbi, se razdajate za druge, hkrati pa pozabljate nase. Vse to vodi do globokega strahu pred izgubo kontrole. Saj ko izgubimo samokontrolo, izgubimo svoje maske, svoj sistem obvladovanja sebe in drugih, poruši se skrbno zgrajena notranja obramba, trdnjava. Pomeni, da stojimo ranljivi in nemočni pred drugimi, kar za večino izmed nas lahko pomeni izkušnja podobna smrti, ki lahko privede v paniko ali celo šok. Zato skrbno varujemo svojo trdnjavo in pazimo, da se nikjer ne pojavi možnost, da se razkrinka prava resnica o nas, to da smo tudi mi ranljivi.

V bran svoji ranljivosti ustvarimo rigidne osebne meje, ki so lahko neprebojne, saj to, da smo ranljivi v naši družbi ni vrednota, je celo nevarno, po drugi strani, pa niti ne opazimo, da imamo ponekod svoje meje tako šibke in nejasne, da nam jih v vsakodnevnih stresnih situacijah, ki vodijo do izgorelosti, nenehno podirajo drugi ali pa to nezavedno počnemo sami sebi.

Zdrave osebne meje z zavedanjem naše ranljivosti nam dajejo občutek varnosti, sprejemanja in vključenosti, kar je izjemnega pomena za zdravljenje našega avtonomnega živčnega sistema.

Postavitev, zavedanje ter jasna določitev naših osebnih mej v vsakodnevnem življenju je nujna, zato poiščite svoj prostor zase, določite meje ter jih jasno skomunicirajte. Sprva bo mogoče potrebna tudi moč, strogost ter večkratna ponovitev vaših potreb. Izrazite svoje občutke in v zdravih mejah brez krivde varujte sebe in svojo energijo.

Podobne Objave