|

Izgubili smo občutek smisla življenja

Filmska trilogija Gospodar prstanov je znana vsakomur. Je zgodba o težkem bremenu posameznika, bratovščini, ki ne odneha, hudih preizkušnjah, prijateljstvu in zaupanju v dobro. V prvem delu trilogije Bratovščina prstana čarovnik Gandalf spodbudi hobita Froda z besedami: »Mi se odločamo, kaj bomo storili s časom, ki nam je dan.«

V zadnjem času opažam, da je stiska ljudi res velika. Strahovi imajo še večjo moč, žalost je globlja, jeza neukrotljiva. Zdi se, kot da je človeštvo stopilo na pot, kjer sta samorefleksija in prevetritev vrednot ter notranjih stanj nujna za vsakogar, ne samo za tiste, ki jih stiska privede tako daleč, da se mentalno, čustveno in fizično sesujejo. Pandemija in ukrepi za njeno zajezitev so te stiske še poglobili ali pa odklenili, da se izrazijo v polnem razmahu, kar za nekatere pomeni ekstremno jezo, globoko depresijo, izgorelost, anksioznost. Občutki, ki jih prej niso bili vajeni v takšni moči.

Tudi zdravstvo že opozarja na vse večje število ljudi, predvsem mladih, ki ne najdejo več smisla življenja. Smisel življenja pa je občutek, ki nam daje notranjo moč in upanje. Je energija, ki nas povezuje z našo dušo. Gotovo ste se tudi vi spraševali, kaj je smisel vašega življenja. In kaj ste ugotovili? Spomnim se, da sem se sama že kot otrok velikokrat spraševala, zakaj živim. Odgovora nisem našla v mladih letih, čeprav sem že takrat čutila svojo notranjo moč in energijo svoje duše.

Kako doseči, da nas bo podzavest razumela?

Obstajata dva jezika komuniciranja s podzavestjo, ki spremljata človeštvo že od njegovega nastanka. Kreativnost, ekspresija, simbolizem, mitologija, legende, zgodbe, ki so se skozi milijone let usidrale v kolektivno nezavedno in prek katerih lahko preberemo sporočila svoje podzavesti, kot se to zgodi v sanjah, ali pa podzavesti sporočamo, kako naj se spremeni, pozdravi, preseže stisko.

Drugi jezik je jezik meditacije, kontemplacije, povezave z našo dušo z iskanjem sebe v tišini. V pradavnini so večere preživeli ob ognju, rituali in ceremonije so bili del vsakdana skupnosti in posameznika. Vsakdo je razumel, da so lahko dogodki, trenutki, uvidi sporočilni. Tako so prepoznavali nevarnosti, priložnosti in razumeli globlje dele sebe, drugega, skupnosti ter stvarstva. Zavedali so se, da smo vsi povezani z vsem in da naključij ni. Obstajajo le sinhronistična sporočila, ki jih je mogoče prepoznati, prebrati in si z njimi olajšati ter izboljšati življenje.

Že ob rojstvu so pri otroku prepoznali poslanstvo. Močni in neustrašni so postali bojevniki, prodorni in intuitivni vrači in šamanke, potrpežljivi in modri pa voditelji ter poglavarke. Vsak se je zavedal, da ima poslanstvo in svoj edinstveni dar ter da ima njegovo življenje namen.

Kako oživeti?

V svoji praksi kot strokovnjakinja na področju art in jogijske terapije ter terapije za nadarjene opažam, da je sposobnost ekspresije, kreativnosti pri posameznikih zelo zatrta. Zavedanje sebe in svojih globljih plasti eksistence je pri večini malenkostno. Pozornost namreč namenjamo drugim stvarem, omejili smo se zgolj na zunaj, na druge, na okolico, na digitalne ekrane, na službo, na videz, na denar … Naša energija zato nenehno potuje proč od nas k drugim. S tem jo razpršimo na vse strani in izgubljamo.

Potovanje vase in izražanje notranjega stanja prek ustvarjanja pa hitro privede do izboljšanja stanja na vseh ravneh. Spremeni se percepcija sebe in sveta, uravnoteži se notranje energetsko stanje, um in čustva se umirijo. Posameznik se začne zavedati samega sebe in svojih podzavestnih vzorcev ter vedenj, se spoznava, s tem pa širi svojo zavest. Največje darilo, ki ga lahko prejmemo, pa je občutek, da smo rojeni s poslanstvom in ima naše življenje namen. To je izjemnega pomena tudi za mlade, ki v kaosu vsega nimajo vodstva ali mentorstva, ki bi jim pomagalo pri iskanju pravega smisla življenja.

Lahko si pomagate sami

Če v teh dneh obupujete in ne najdete smisla življenja, si lahko pomagate z dvema omenjenima starodavnima metodama:

1. Poskusite z redno nekajminutno meditacijo. Brez pričakovanj in velikih zamisli o razsvetljenju. To raje pozabite. Poskusite se samo umiriti in z zaprtimi očmi dihati. Če boste vztrajali, kar je tudi že svojevrsten dosežek, se bo vaš um počasi navadil na umiritev in učinek spokojnosti bo čedalje daljši. Vendar ne prehitevajte sebe in se ne obsojajte. Ni prave meditacije ali prave metode. Prav tako ne obstaja policija za preverjanje meditiranja.

2. Lahko poskusite s kreativnostjo. Če v vas razgraja jeza, ustvarjajte z glino. Če ne morete izraziti čustev, slikajte z vodenimi barvami. Če imate občutek, da stagnirate, se premikajte in gibajte ob glasbi, spontano brez nadzorovanih gibov in kontrole. Če vas je strah povedati svoje mnenje in resnico, se izrazite z zvokom. Mrmrajte ali samo nekaj prepevajte. Namen vseh teh ekspresij je, da se vaše notranje stanje izrazi in uresniči v realnosti. Da oživi. Tako se bo postopoma prebudilo tudi vaše poslanstvo. Razkrili boste temelj svojega obstoja in prejeli neizčrpen vir energije, moč vztrajnosti, podporo prednikov in motivacijo svoje prihodnosti.

Gre torej za življenjsko odločitev, kaj boste s časom, ki vam je podarjen, kot pravi Gandalf. Ali ga boste razmetali v digitalnem breznu brez dna, ali ga boste zapravili za službo, za kritiziranje, tarnanje in klevetanje? Ali pa uporabili za uresničitev svojega poslanstva, ki ni namenjeno samo vam, temveč celotnemu človeštvu? Od vas je odvisno, kaj se boste odločili.

Članek je bil objavljen tudi na spletni strani Viva, Medicina & ljudje: https://medicina.finance.si/8974992/Izgubili-smo-obcutek-smisla-zivljenja

*Katja Ujčič je strokovnjakinja na področju terapije za nadarjene, ekspresivne art terapije in joga terapije, MBA. www.katjaujcic.com[email protected]

Podobne Objave