Blog, Novice

Tudi v zahtevnih časih lahko najdete svojo priložnost

Tudi v zahtevnih časih lahko najdete svojo priložnost

 
Ste se kdaj spraševali, kako so naši predniki preživeli vojne, bolezni, stradanje in vsesplošno pomanjkanje? Zakaj niso preprosto odnehali in obupali? Poleg preživetvenega nagona se v takih časih v človeku prebudi še nekaj drugega.

Bolj kot razne institucije, zakoni, zapisane besede tolažbe in podobno nam v najzahtevnejših časih pomaga pretrpeti bolečino prav posebna inteligenca, ki presega človeški um in intelektualno razpredanje ter nam je vsem naravno dana. Daje nam lahko občutek notranjega glasu, intuicije, vedenja brez znanja, starodavne modrosti. Občutek, da bo vse v redu in da lahko zaupamo. Gotovo ste jo že začutili v sebi, največkrat takrat, ko se vam je vse zdelo brezizhodno, vaše življenje pa brez smisla.

Prihodnost Zemlje je nejasna, zato mora vsak posameznik resnično premisliti o smislu svojega življenja, saj prav vsak v sebi nosi skrite potenciale, s katerimi lahko pripomore k boljšemu jutri. Če želite tudi sami dejavno prispevati k svojemu osebnemu razvoju in napredku okolja, kjer živite, potem lahko trenutno krizo preoblikujete v priložnost.

1. Resnica

Dovolite si sprejeti dejstvo, da se v vas skriva velik potencial in da ima vaše življenje globlji smisel. Ob tem pa je treba vedeti, da razkritje vašega pravega bistva, korak k vaši pristnosti, pomeni tudi prevzemanje odgovornosti za svoje delo, kar pa je v kulturi nošenja družbenih mask izjemno zahtevna naloga ter zahteva veliko poguma in močno voljo.

PRILOŽNOST: Vse več je ljudi, ki si želijo zaživeti pristno in delovati v skladu s svojimi potenciali.

NEVARNOST: Ne razkrivajte svoje resnice vsakomur, ampak le tistim, ki jim res zaupate. Odziv drugih na vašo resnico je namreč izjemno pomemben za vaše nadaljnje korake do pristnega življenja.

2. Stik

Dovolite si priznati, da hrepenite po povezanosti s svojim najglobljim delom sebe. Tu si lahko pomagate z meditacijo. Ni treba, da meditirate še pred sončnim vzhodom ure in ure ter izvajate zapletene tehnike. Preprosto si vzemite vsak dan nekaj minut zase, zaprite oči in v tišini dihajte. Pomembno je, da stik dovolite in v proces ne vpletate intelektualne navlake. Intelekt je le orodje uma, katerega primarni funkciji sta ločevanje in selekcija.

PRILOŽNOST: Reden stik s seboj vam bo omogočil, da boste umirjeni in osredotočeni. Odnosi z okolico bodo bolj sproščeni, neobremenilni in bolj preprosti.

NEVARNOST: Je ni.

3. Nihalo

Buda je dejal, da je srednja pot prava pot. Je pot zmernosti in modrosti, ki nam prinese mir. Osredotočite se torej ne na levo ne na desno, ampak v sredino. V ravnovesje. Ni treba meditirati 20 ur na dan, prav tako ni treba povsem opustiti ali zavreči meditacije. Izberite srednjo pot. Meditirajte nekaj minut na dan, vendar takrat kakovostno.

PRILOŽNOST: Ko izberemo srednjo pot, izberemo zmernost, kar posledično vpliva na naša čutila, njihova aktivnost pa na stopnjo našega stresa.

NEVARNOST: Ego se lahko zmerni poti upre, saj mu bo dolgočasna. Nenadoma ne bo več impulzov, ne bo več drame, ne bo več hrane za dele naših možganov, ki se odzivajo na ekstreme. Potrebno bo veliko vztrajnosti, da ostanete na zmerni poti.

4. Brez pričakovanj

Perfekcionizem je velika zver. Pripravi nas do tega, da življenje živimo kot marioneta. Nadzorujemo malenkosti, saj nismo sposobni pogledati globlje vase. Poskusite se sprostiti in opustiti nadzor nad seboj in drugimi, saj boste s tem sprostili ujeto energijo za ustvarjanje iz svojega pravega izvora.

PRILOŽNOST: Sprostitev ogromno energije, boljši odnosi, večje zaupanje vase in večja samozavest.

NEVARNOST: Bodite pozorni na svoj ego, saj lahko pobesni. Njegova primarna vloga je namreč nadzor in vzdrževanje trenutnega stanja. Pazite, da se zaradi opustitve perfekcionizma vaš ego ne bo usmeril v kakšno drugo zver, kot so alkohol, obsedenost z zasloni, ekstremni športi in podobno.

5. Zagrabite priložnost

Zdaj ni čas za postopanje in čakanje. V času velikih svetovnih družbenih preobrazb nas priložnosti obiščejo po najrazličnejših poteh. Bodite pozorni in skrbno pretehtajte, kje se lahko skriva priložnost za vaš osebni in poklicni razvoj. Podarite si čas zase, dovolite si razviti potencial in postanite svoj resnični prijatelj.

PRILOŽNOST: Samo en korak vam lahko odpre nešteto novih možnosti za ustvarjanje v skladu z vašimi pravimi potenciali.

NEVARNOST: Ne poskusite izsiliti situacije, naj priložnosti same pridejo k vam.

 
 
*Katja Ujčič je strokovnjakinja na področju terapije za nadarjene, ekspresivne art terapije in joga terapije, MBA. www.katjaujcic.com[email protected]

 

​Read More
Blog, Izgorelost

Prvi koraki k ravnovesju

Ravnovesje, ki velja vsepovsod, kjer je kreacija, kjer je življenje, je ravnovesje med dajanjem in prejemanjem. Med rojstvom in smrtjo. Med vzponi in padci. Le tako se ustvarja harmonija.

Podobno se tudi dogaja znotraj nas samih. Če v svojem srcu ne nosimo kvalitet dajanja in prejemanja ali so le-te v neravnovseju, torej dajemo ali prejemamo preveč ali premalo, se ustvari krč, primanjkljaj, ki vpliva na našo energijo, na naše podzavestne vzorce, na celotno naše življenje. Če imate občutek, da v življenju preveč dajete in premalo prejmete, ste zagotovo v neravnovesju.

To se velikokrat izraža v pretirani samokritiki, kot npr. ni všeč vaše telo, da vedno najdete in poudarjate vaše napake, da delate preveč, se brez substanc ne znate sprositi in uživati v družbi, se razdajate za druge, hkrati pa pozabljate nase. Vse to vodi do globokega strahu pred izgubo kontrole. Saj ko izgubimo samokontrolo, izgubimo svoje maske, svoj sistem obvladovanja sebe in drugih, poruši se skrbno zgrajena notranja obramba, trdnjava. Pomeni, da stojimo ranljivi in nemočni pred drugimi, kar za večino izmed nas lahko pomeni izkušnja podobna smrti, ki lahko privede v paniko ali celo šok. Zato skrbno varujemo svojo trdnjavo in pazimo, da se nikjer ne pojavi možnost, da se razkrinka prava resnica o nas, to da smo tudi mi ranljivi.

V bran svoji ranljivosti ustvarimo rigidne osebne meje, ki so lahko neprebojne, saj to, da smo ranljivi v naši družbi ni vrednota, je celo nevarno, po drugi strani, pa niti ne opazimo, da imamo ponekod svoje meje tako šibke in nejasne, da nam jih v vsakodnevnih stresnih situacijah, ki vodijo do izgorelosti, nenehno podirajo drugi ali pa to nezavedno počnemo sami sebi.

Zdrave osebne meje z zavedanjem naše ranljivosti nam dajejo občutek varnosti, sprejemanja in vključenosti, kar je izjemnega pomena za zdravljenje našega avtonomnega živčnega sistema.

Postavitev, zavedanje ter jasna določitev naših osebnih mej v vsakodnevnem življenju je nujna, zato poiščite svoj prostor zase, določite meje ter jih jasno skomunicirajte. Sprva bo mogoče potrebna tudi moč, strogost ter večkratna ponovitev vaših potreb. Izrazite svoje občutke in v zdravih mejah brez krivde varujte sebe in svojo energijo.

​Read More
Blog, Izgorelost

Telo se sesuje od znotraj

Kako vi gledate na vaše telo? Je za vas telo skupek mišic, kosti, organov, kože…?

Telo ni samo meso, je veliko več. Telo je energija, je prostor, kjer poteka ogromno procesov, na najbolj subtilni ravni so le-ti energetski. V telesu in tudi zunaj njega se nenehoma izmenjuje energija, na podlagi tako zunanjih kot tudi notranjih informacij.

In kako pride do izgorelosti?

Kaj se dogaja takrat, ko se naše telo sesuje od znotraj?

Prvi telesni znaki so povsem tihi in nevidni:

 • motnje spanja,
 • fizična utrujenost,
 • povišan krvni pritisk,
 • težave s koncentracijo…

ki se, če jih ne jemljemo resno, stopnjujejo v izčrpanost, slabši imunski sistem, alergije, bolečine v kosteh in mišicah, v panične napade.

Telesne znake spremljajo še čustveni, vedenjski in kognitivni znaki:

 • razočaranje,
 • izguba smisla,
 • duševna utrujenost in izčrpanost,
 • nestrpnost,
 • izguba motivacije,
 • nezmožnost izpolnjevanja obveznosti,
 • občutek, da naš napora ni cenjen,
 • umik od sodelavcev in socialnih situacij,
 • počutimo se lahko brezupni, nemočni in potrti.

Zdi se, kot da izgorevate od znotraj, kot da razpadate in se ne zmorete ponovno sestaviti, napolniti in regenerirati. Gre za energetsko stanje, ko se vaš notranji ogenj zaradi različnih psihosocialnih vzrokov spremeni v požar, ki za seboj lahko pusti le pepel.

​Read More
Blog, Izgorelost

Globlji vzroki izgorelosti

K izboljšanju stanja izgorelost je nujno, da nase pogledate celostno. Preverite vaše fizično, mentalno, emocionalno in energetsko stanje, saj preplet teh stanj vpliva na vaše počutje. Če je namreč samo en vaš del v negativnem stanju, bo za seboj sčasoma povlekel še druge. Pomembno je izpostaviti, da je energetsko stanje vašega telesa tisto, ki ima najmočnejši vpliv, zato je izjemnega pomena, da redno dnevno skrbite za higieno in regeneracijo vaše energije.

Pri izgorelosti, kronični utrujenosti in podobnih stanjih pa je pomembno, da si iskreno odgovorite tudi na sledeča vprašanja:

→kdaj in kje vam je bil odvzet prostor za vaše izražanje,

→kdaj zavržena vaša moč in poteptano vaše navdušenje?

Vse, kar v življenju počnemo, moramo namreč početi iz srca.

Izgorelost je posledica zanikanja vaše resnice, da to, kar počnete na delovnem mestu (lahko pa tudi drugje), ni to, kar bi vi res radi počeli.

In to zanikanje, vztrajanje pri tej maski, tej iluziji, terja od vas ogromno energije.

Da izstopite iz zloveščega hrčkovega kolesa, morate najprej zbrati pogum in se soočiti z vašo resnico: koliko vašega življenja je zares vašega? 

Zakaj ste v vlogi večne žrtve, zakaj delujete kot robot in zakaj se na vas lepijo vse mogoče naloge in dolžnosti? Pri odgovorih na ta vprašanja, naj vam pomaga nekdo, ki mu zaupate, vas pozna ter razume ali pa se pogovorite z vašim terapevtom.

Bolj kot boste dopustili, da bo vaša resnica jasna, hitreje se boste regenerirali.

​Read More
Novice

Switch on your higher intelligence!

Switch on your higher intelligence and evoke your inner genius!

 
Do you wish to turn on your long-forgotten switch that will awaken your inner strength, self-confidence, your inner truth, intuition and dormant higher intelligence in you?
 
 
Another unique ON-LINE program facilitated by Katja Ujčič, expressive art therapist, yoga therapist, executive coach, therapist for gifted.
 
 
If you have a feeling that you have to awaken your true calling in these challenging times, then join us on the program that will support you along the way of your self-discovery and will help you to switch on the ancient gifts that are still dormant in you.
 
 
In this beneficial and innovative program, you will:
 
 
👍 let go of heavy emotions like: I’m not good enough, I’m irrelevant, it’s dangerous to be me, it’s dangerous to express my truth …;
👍 learn how to accept yourself;
👍 realize the connections between your subconscious patterns and your life;
👍 empower yourself;
👍 let go of fear and live relaxed life;
👍 enjoy the company of the supportive people;
👍 empower yourself to claim your boundaries, if you are trapped in toxic relationships,
👍 get to know yourself, your inner truth and learn how to appreciate and respect yourself;
👍 get insights about your mission in life and discover the hidden gifts that will help you in your life.
 
 
In this unique 6-months long program you will experience:
 
 
✅ 6 webinars in program: one per month unique 2 hours long unique webinar with gentle, yet profound inner processes.
✅ Additional daily support in closed FB group.
✅ Personal approach and guidance.
✅ Amusement and astonishing discoveries about yourself.
✅ Deep and profound methods that you can use all your life.
✅ Explore several modalities that will support you on social, emotional and cognitive level.
✅ No prerequisites, art talents or yoga knowledge are necessary.
 
 
Program value: 390 EUR until 19th of December | after 660 EUR
 
 
Program starts on 14th of January 2021 at 7 PM Europe Time (19:00) and will be held via ZOOM in English.
 
 
We will meet once per month for 6 month ON-LINE for 2 hours and communicate daily in FB group.
 
 
Please register early as there is due to personal approach a limit on the number of participants.
 
 
🎯 You can register on: [email protected]
 
 
Join the program and unleash your potentials and switch on your higher intelligence!
 
 
See you on soon on-line!
 
Katja❤️❤️❤️
 
 
 
Previous participants on the program Switch on your higher intelligence:
 
 
“Katja’s gentle approach allows for the process to begin. As the process continues, Katja senses and leads through her thoughtful questions and keen observation. The process is subtle yet profound. Katja’s workshops have been instrumental for me, giving me insight and revelation into my life. Katja process promotes healing and clarity of mind.” Angela
 
 
“I was very surprised about the Power it came to me. I was not expecting my reaction. I found out, that I was on a very good and stable way for myself and that I have found my path. I felt no more grief, I felt a great power and the awareness, that I gained a great power growing through these processes.” Sabine
 
 
“I liked the content. The way of Katja’s guiding, pure harmony. It can be seen that what she says is part of her. I liked the energy, the high frequencies that was present and supportive. I was very relaxed on all the workshops.” Matthew
 
 
“The pleasure of getting to know yourself, it was intoxicating, when Katja led us into the depths of the subconscious, without it would be hard to live on, it’s too edible. On the program I got the feeling that I knew myself very well and that I was on the right track. I found a treasure that was waiting for me, which is very important and useful for me.” Alenka
 
 
“I experienced strong insights into myself and a completely different perspective on my life, also as an artist.” Anja
 
 
“All that I experienced in program led me to more fruitful and full life. Exercises to relax the nervous system, breathing with OM, yogic breathing, art processes and movement, special steps that led me to discover my soul … The combination helped me to realize my inner calling and gifts that are now supporting me in my life. Unforgettable.” Patrick
 
Photo by Adsuger
​Read More
Blog, Izgorelost

Poklici, ki vodijo v izgorelost

Delovna mesta, kjer je največ izgorelih so vodilna delovna mesta.

Ste vedeli, da se je že skoraj 50 odstotkov poslovnežev, vodji in managerk srečalo s simptomi izgorelosti ali s posledicami srčno žilnih bolezni?

Prav tako izgoreva veliko zaposlenih v medicini in zdravstveni negi. Skrb za drugega, sočutje in nenehni stres so vzroki, ki zdravstvene delavce hitro privedejo do izčrpanosti in izgorelosti. V času pandemije je mnoge zaposlene v zdravstvu pripeljalo do skrajnosti, do roba izčrpanost in jih pahnilo v izgorelosti.

Z nenehnimi skrbmi, samo-kritiko in tekmovalnostjo pa se srečujejo samostojni podjetniki in podjetnice. Ste tudi vi v paniki, kako uspešen bo vaš posel jutri?

Zdaj je čas, da se človek ustavi in dojame, da življenje ni pehanje, ni borba, ni nenehna napetost, ampak je pretočnost, fleksibilnost in hkrati stabilnost, je razumevanje in sprejemanje, predvsem pa samo spoštovanje.

S pravim pristopom, ki omogoča vzpostavitev notranjih osebnih mej, razvoj zdrave samopodobe in samozavesti ter samospoštovanja, si lahko pomagamo, da postanemo tisti, ki upravljala s svojim življenjem in ne tisti, s katerim se upravljala.

Dovolite si zahtevati vašo moč, dostojanstvo in življenje nazaj. Jutri bo že prepozno.

 

 

​Read More
Blog, Izgorelost

Prepoznajte alarmantne znake izgorelosti

Do življenje brez izgorelosti, kronične utrujenosti in izčrpanosti je potrebno najprej prepoznati alarmantne znake, ki jih velikokrat spregledamo. Nadalje je potrebno za hitro okrevanje in regeneracijo sprejeti jasno odločitev za terapevtsko pomoč, saj brez nje ni moč postaviti zdravih temeljev in preprečiti ponoven pojav izgorelosti.

Prvi telesni znaki izgorelosti so povsem tihi in nevidni:

 • motnje spanja,
 • fizična utrujenost,
 • povišan krvni pritisk,
 • težave s koncentracijo…

ki se, če jih ne jemljemo resno, stopnjujejo v:

 • izčrpanost,
 • slabši imunski sistem,
 • alergije,
 • bolečine v kosteh in mišicah,
 • panične napade.

Telesne znake spremljajo še čustveni, vedenjski in kognitivni znaki:

 • razočaranje,
 • izguba smisla,
 • duševna utrujenost in izčrpanost,
 • nestrpnost,
 • izguba motivacije,
 • nezmožnost izpolnjevanja obveznosti,
 • občutek, da naš napora ni cenjen,
 • umik od sodelavcev in socialnih situacij,
 • počutimo se lahko brezupni, nemočni in potrti.

Pristop pri pomoči iz ujetosti v izgorelosti in izčrpanosti mora biti holističen. Zajeti mora tako fizično telo in mentalno, čustveno ter energetsko stanje človeka in regenerirati telo, omogočiti več energije, umiritev uma in postavitev novih zdravih temeljev.

V vsakomur izmed nas je namreč naravna inteligenca telesa tako na fizični, umski, čustveni, predvsem pa energetski ravni, ki se bo s pomočjo pravega pristopa aktivirala in pripomogla k hitrejšem okrevanju ter regeneraciji.

 

​Read More
Blog, Izgorelost

Ste tudi Vi na poti v izgorelost?

Živimo v izjemno zahtevnih časih, ko je na preizkušnji naše fizično telo in čustveno, mentalno ter energetsko stanje.

Dolgoročna stresna obdobja, v kateri smo nekateri živeli še pred korono, in kratkoročni intenzivni stresni intervali pogubno vplivajo na naše zdravje, stanje in počutje. S tem pa na naše odnose in življenje.

Veliko jih je že iskalo pomoč pri meni, saj si zaradi hude izčrpanosti, kronične utrujenosti ali izgorelosti, niso znali več pomagati.

Da ne bi pristali v breznu izgorelosti, je potrebno najprej poznati samega sebe in način življenja.

Kdo so tisti, ki ponavadi izgorijo?

ZVEZDA

Ali ste zvezda v podjetju? Tisti, ki je najboljši, najbolj karizmatičen? Ali bi podjetje brez vas propadlo? Na vas se po nasvet obračajo vsi, brez vas se ne spelje noben projekt, izgleda kot, da ne delate na enem delovnem mestu, ampak kar na treh ali več. Delo opravljate tudi doma, nimate časa zase in za bližnje.

NASVET: Zamislite se in preverite, zakaj pravzaprav živite ter kaj vam vloga zvezde v podjetju pravzaprav prinaša. Preverite, kakšne so vaše prave vrednote in kdo pravzaprav ste v svoji duši.

SRCE 

Ali delate svoje delo iz srca? Ga opravljate s strastjo in zavzetostjo? Če ga ne, to ni vaša krivda, preprosto ste na napačnem delovnem mestu. Če vašega dela ne opravljate iz srca, potem se borite proti sebi, kar privede do tega, da velik del vaše energije usmerite v samo – destrukcijo.


NASVET: Preverite, kaj je vaše pravo poslanstvo.

ROBOT

Ali delate v toksičnem okolju? So delovne razmere neugodne, mogoče celo manipulativne ali izkoriščevalske? Se v službi počutite, kot robot, vas nihče vas ne opazi, ne pohvali, z vami ravnajo nespoštljivo?

NASVET: Najpogosteje  za situacijo na delovnem mestu niste krivi vi, temveč kultura podjetja, v katerem delate. Ne krivite sebe in preverite, kje ste izgubili spoštovanje do sebe.
Če se najdete kjerkoli v teh opisih in menite, da imate simptome izgorelosti, ste izgoreli ali ste na poti, da boste izgorelost pozdravili, je pomembno, da svoje stanje resno upoštevate ter naredite vse, da spremenite svoj življenjski stil, svoje podzavestne vzorce o sebi in poskrbite zase.

​Read More