5 načinov, kako prebuditi intuicijo

Ob rojstvu nas večina prejme dar petih čutil. Ta čutila so vsa obrnjena navzven in prejemajo ter preverjajo informacije iz okolice. Oči sprejemajo svetlobo, ušesa zvok, nos vonja, jezik okuša in koža prejema dotik. Na podlagi teh informacij, ki jih prejemamo preko vseh petih čutil, si ustvarjamo percepcijo o naši okolici. Prepoznamo osebo pred seboj, zaznamo vonjave jabolčnega zavitka, slišimo glas prestrašenega mladička, okušamo gnus ali sladkobo hrane ter se tako odločimo, ali jo zaužijemo.

Prav vsi, pa smo se rodili s še enim skrivnostim čutilom, ki mu rečemo šesti čut oz. intuicija. Intuicija ni nekaj jogijskega, čarovniškega, ki nima povezave z zemeljskim življenjem. Intuicija je občutek, ki ga občutimo v telesu kot npr. ‘gut feeling’  –  specifičen občutek v trebuhu, pa občutek, kot da nas je stresla elektrika, mravljici po koži, slutnja, da se bo nekaj zgodilo ali da nekaj ni v redu. Telesnim manifestacijam se pridružujejo lahko tudi različne vrste drugih intuitivnih zaznavanj, ki pa jih zaradi sodobnega življenja in nenehnega stresa, ne opazimo. Navlaka vsakodnevnega življenja, pričakovanj drugih in nenehnega pehanja po magičnem trenutku, osebi ali situaciji, ki nam bo končno spremenila za vedno življenje na boljše, so strup za intuicijo.

Intuicija deluje in posega nad logiko, izkušnjami, nad našim znanjem. Ste že kdaj stopili v prostor in začutili, da nekaj ni v redu? Ste imeli občutek, da boste z osebo, ki ste jo pravkar spoznali, postali prijatelji? Ste imeli občutek, da pogajanja, ki vas izčrpavajo, ne bodo obrodila sadov? Zagotovo ste občutili vsaj malo iskrico intuicije v svojem življenju.

In zakaj je intuicija tako pomembna? Ameriška vojna mornarica vneto raziskuje šesti čut, saj ta inteligenca lahko rešuje življenja. Znanstveniki, filozofi in umetniki se nenehno obračajo k svoji intuiciji po nove in nove navdihe, tudi podjetniki se skrivoma poslužujejo teh starodavnih znanj in tako izboljšujejo svoj posel. Mamice nenehno nezavedno uporabljajo intuicijo in prav tako otroci.

Kako pa vi ohranjate in negujete stik z vašo intuicijo? Izjemno lahko je namreč zavreči vsa njena sporočila  in se ravnati po razumu, saj nam logika, znanje in izkušnje dajejo občutek nadzora. Če pa intuicijo vključimo v vsakodnevno življenje, tako osebno kot poslovno, nam ga le-ta lahko v trenutku obogati.

Kako to storiti?

1.V intuicijo je najprej potrebno verjeti. Otroci so izjemno intuitivni. Tudi vi ste bili kot otrok intuitivni, vendar ste to notranje zavedanje opustili, zatrli, saj vas okolica ni poslušala, razumela, še več, nad vašo intuitivno opazko, ki je razkrinkala odrasle, je bila zgrožena. Če ste pred vsemi rekli nekaj v tem smislu: Tale teta pa laže. Mama, ti si žalostna. Nimaš rada očka. Vzgojiteljica je zlobna in podobno ste doživeli jasno informacijo, da resnica, kot jo dojemati vi, ni zaželena. Zavračanje določene hrane, barve oblačil, določenih ljudi v otroštvu kaže na to, da je otrok v stiku s seboj in jasno pokaže, kaj mu ni všeč. Odrasli pa zatrejo otrokovo resnico in ga potisnejo v svoj kalup, svoja pričakovanja, v norme družbe.

Vsi, ki ne verjamete v intuicijo, se poskusite postaviti v vlogo otroka, ki je zatrt zaradi  izgovorjene resnice. Če se vam to ni dogajalo v družini, ste pa to zagotovo izkusili v šoli. Verjeti v intuicijo pomeni, verjeti v svojo resnico. V svojo resnico zaznavanja sveta. Res upam, da vsak naredi korak naprej in odpre možnosti, da intuicija obstaja in je tu, da nam pomaga v življenju.

2. Spomnite se dogodka v svojem otroštvu, ki ga lahko povežete s svojim občutkom intuicije. Če se ga ne spomnite, potem se poskusite spomniti dogodka, kjer ste kot otrok svojo resnico vztrajno in vneto zagovarjali, ker ste se zavedali, da imate prav. Ko iz spomina prikličete ta spomin, si zapomnite občutka v telesu, ki vam ga ta spomin zbudi. Kaj ste čutili v sebi, ko ste se zavedali in zagovarjali svojo resnico? Jasnost, stabilnost, povezanost, ljubezen? Sprejmite ta občutek in ga shranite kot referenco za intuicijo. Bolj kot se boste s tem občutkom povezovali, ga raziskovali, bolj boste vzpostavljali svoj stik z intuicijo. Občutek lahko tudi pripeljete v določeno situacijo in preverite njeno resničnost. Če občutek ‘ne sede’, beži iz telesa ter se ne ‘počuti doma v situaciji, ki jo preverjate, potem bodite pozorni. Poslušajte intuicijo in postopajte previdno. Preverite vse možnosti, zakaj imate občutek upora in pustite času, da resnica pride na plano.

3.Tako kot ste avtomatsko pozorni na informacije, ki jih prejemate preko vseh petih čutil, bodite pozorni tudi na vašo intuicijo, občutek v vašem telesu, ki ste ga postavili za referenco. S tem boste ozavestili intuicijo in ji dali prostor, kjer se bo lahko še bolj razvila. Praktično lahko to storite na slednji način: če želite npr. preveriti odnos med seboj in drugo osebo, potem poskusite čimbolj izklopiti razum in vseh pet čutil, v mislih odpreti telo in mu dovoliti, da prejme informacije o odnosu. Lahko si pomagate s tem, da svojo energijo potegnete v eno samo točko v svojem telesu in vso vašo pozornost skoncentrirajte v to točko, telo pa spustite iz nadzora, da se sprosti in postane bolj mehko ter pretočno in mu prepustite, da sprejme informacije. Sčasoma se boste izmojstrili v prejemanju informacij in boste to tehniko lahko uporabljali vsepovsod.

4.Mentalni vrtiljak – prav vsi poznamo občutek, ko nas neka misel tako prevzame, da nas hitro potegne v svoj vrtinec. Mentalni vrtiljaki – tako pozitivni kot negativni – so lahko izjemno izčrpavajoči. Neprestano premlevati o nečem, nekom, v preteklosti ali prihodnosti, je kot vrtinec, ki nas lahko potegne globlje in še globlje. Kako globoko smo zabredli, opazimo šele takrat, ko smo že na dnu. Takrat pa se le stežka sami izvlečemo iz lepljive močvare depresije in anksioznosti. Kaj lahko storimo? Prvi korak je, da se zavedamo našega miselnega toka, preden nas povleče s seboj v brezno. Pomaga že vizualizacija takšnega vrtinca ob svoji glavi in zavedanje, da to niste vi, ampak vrtinec kot tvorba, ki je popolnoma ločena od vas. Mogoče bo to vajo potrebno večkrat ponoviti. Vendar je pomembno, da se ne vdate. Drugi korak pa je resen pristop k meditaciji in jogi. Joga in meditacija sta namreč povezana sistema, ki delujeta skupaj. Četudi si vzamete zgolj 15-20 minut na dan za nekaj lahkih jogijskih vaj in par minut meditacije, bo zaenkrat dovolj. Pomembna je vztrajnost in zavzetost in ne perfektno izpeljane asane ali večurne meditacije. Tako joga kot meditacija vas bosta pripeljali do mirnost, jasnosti in moči, tako da vas metalni vrtiljak ne bo mogel več posrkati vase.

5.Druženje z ljudmi, ki so intuitivni, je izjemnega pomena. Lahko je to vaša babica, vaša soseda ali vaša maserka. Važno je, da ste z ljudmi, ki imajo že vzpostavljen stik s svojo intuicijo in vam lahko vaša intuitivna sporočila tudi potrdijo. Še boljše je, če se pridružite kakšni skupini, kjer se učijo razvijati intuicijo in jo uporabljati v vsakodnevnem življenju.

Dovoliti svojemu pradaru – intuiciji, da se razcveti v svoji polnosti, pomeni zaupati sebi in svoji resnici. Kar pa je včasih lahko zelo težko. Če želite stopiti na pot, kjer boste zaživeli življenje v polnosti, potem je nujno, da začnete prebujati svojo intuicijo in končno sprejmete sebe v vsej svoji veličini.

Podobne Objave